Paljonko pihasuunnitelma maksaa ja miksi?

Paljonko pihasuunnitelma maksaa ja miksi?

pihasuunnittelu Mar 18, 2024

Tämän meidän viheralan suunnittelupuolella ollaan jossain määrin vieläkin hiukan altavastaajan asemassa, koska tätä työtä ei vieläkään mielletä ehkäpä oikeaksi asiantuntijatehtäväksi. Liekö olemme vielä osin 50-100 vuoden takaisessa ajassa, jolloin piha tarkoitti yhtä kuin punaisen tuvan ympärillä olevaa perunamaata ja marjapensasriviä vai painaako siinä kuvitelma, että pihasuunnittelija on yhtä kuin kasvien suunnittelija eikä muuta. Mene ja tiedä, mutta tällaiset mielikuvat tulevat toisinaan esiin, eikä pihasuunnittelua selvästikään aina nähdä samalla viivalla muiden alojen suunnittelijoiden kanssa. 

Suunnittelijoita on tietenkin monenlaisia ja monentasoisia ja kaikilla on oma tyylinsä. Se ei tee aina asiakkaankaan kannalta asiasta helppoa, sillä pitäisi osata valita suunnittelija, kenen tyyli miellyttää ja keskustelu asioista synkkaa. Jos ei tunnuta puhuvan samaa kieltä niin on molempien kannalta parempi sanoa kiitos ja näkemiin, kuin alkaa väkisin vääntämään rautalangasta. 

Suunnitteluprosessi

Mitä pihan suunnitteluprosessiin sitten sisältyy? Ensin tulee yhteydenotto, jota yleensä seuraa käynti kohteessa tai ainakin verkon kautta alkutietojen selvitys mahdollisimman tarkkaan. Sen jälkeen tehdään suunnittelusta tarjous tai sovitaan hinnasta ja hinnoitteluperusteista muutoin, ja työ voi mahdollisesti alkaa. Tähän menee kohteesta ja etäisyyksistä riippuen aikaa yleensä noin 2-4 tuntia. 

Ensin pihasta tehdään luonnossuunnitelma, jonka varmaan tänä päivänä suurin osa suunnittelijoista tekee ainakin tietokoneavusteisesti, ellei jotkut jopa 3D:nä. Itse teen vielä 2D-piirroksia toistaiseksi, mutta toivottavasti pian jo suoraan 3D:tä. Tähän kuluva aika on toki yksilöllistä ja riippuu todella monesta asiasta, kuten pihan korkeuseroista, asiakkaan toiveista jne. Pienen rivitalopihan pystyy luonnostelemaan muutamassa tunnissa, kun taas isoihin ja vaativampiin kohteisiin menee enemmän aikaa. 

Sen jälkeen asiakkaalla on mahdollisuus kommentoida ja esittää muutostoiveita, joiden perusteella tehdään korjattu luonnos. 

Luonnoksesta edetään sopimuksesta riippuen eteenpäin yleis- ja toteutussuunnittelutasolle. 

Toteutussuunnitelmat

Mitä yleis- ja toteutussuunnitelmakuvat sitten pitävät sisällään? Siinä määritellään materiaalit ja kalusteet, materiaalimäärät, kasvilajit, kasvien määrät, taimikoot jne. Lisäksi tehdään työselitys sekä tarpeen vaatiessa leikkauskuvia ja kustannusarvio. Yleensä piirustukset vaativat myös jonkunlaista tarkentamista ja mitoittamista, jotta piirustuksista saadaan toteutuskelpoiset. 

Toteutuskelpoinen tietysti voi olla monella tavalla, mutta kyllä mielestäni yksi hyvän suunnittelijan mittari on se, että hän on pöytänsä ääressä jo miettinyt ja laskenut mahdollisimman tarkkaan sen, että kiveykset pystyisi edes suurelta osin tekemään täydellä kivellä (leikkaamatta) ja muurit olisi mitoitettu kivikoon mukaan sekä toisaalta kaikki materiaalit olisi mitoitettu niin, että ne pystyy toteuttamaan ilman kalliita erikoistoimenpiteitä. 

Toteutuskuvien tekemiseen ei pysty sanomaan mitään yleispätevää tuntimäärää, koska siihen vaikuttaa niin moni asia, mutta pienen perusrivitalopihan toteutuskuvat pystyy taitava suunnittelija tekemään keskimäärin parissa päivässä, kun taas isompaan kohteeseen voi mennä helposti viikon tai kahdenkin tunnit. 

Tämä toteutuskuvien tekeminen on sitä pihasuunnittelijan perusammattitaitoa, ja se vaatii osaamista ja kokemusta erilaisista materiaaleista ja olosuhteista. Ennen kaikkea se vaatii kokonaiskäsitystä asioista: sitä että pystyy heti ehdottamaan oikeita materiaaleja ja toimintatapoja kunkin pihan erityispiirteet huomioiden. Esimerkiksi se, jos pihaan ei pääse muulla konevoimalla kuin helikopterilla tai jos alue on erityisen savista tai hiekkaista, pitäisi pihasuunnittelijan havaita tällaiset asiat ja ymmärtää niiden aiheuttamat rajoitteet heti pihalle saapuessaan. 

Hinta?

Hinnatkin toki vaihtelevat riippuen paljon siitä, missä päin Suomea ollaan ja minkä laajuisia kuvia tarvitaan. Luonnossuunnitelmia voi saada rivitalokohteisiin muutamalla satasella, omakotikohteisiin yleensä 500 eurosta ylöspäin. Toteutuskuvat taas ovat asia erikseen ja hyviä toteutuskuvia en usko kenenkään pystyvän kolminumeroisella summalla tekemään.

Miksi suunnittelu maksaa?

Kuten aiemmin jo hiukan toin asiaa esille, että mitä suunnitteluprosessi sisältää, niin jo suunnittelun aloittamiseen kuluu tunteja, kun kartoitetaan asiakkaan toiveet, kenties mittaillaan pihassa ja myöskin ajetaan kohteeseen ja takaisin. 

Toisekseen, yleensä pihasuunnittelijat ovat käyneet vähintään nelivuotisen koulun aiheeseen liittyen. Saman pituisia koulutuksia käyvät mm. insinöörit, joiden tuntiveloitus on...? 

Kolmanneksi pihasuunnittelijan ammattitaidosta kasviosaamisen osuus on oikeastaan vain murto-osa, vaikkakin todella tärkeä osa sitä. Kasvien ja niiden ominaisuuksien ja vaatimusten lisäksi pitää ymmärtää maalajit, maarakentamista ja siiihen liittyvää vesien poisjohtamista, pohjien rakentamista, kivi- ja puumateriaaleja ja niiden rakentamisen mahdollisuuksista jne. Puhumattakaan siitä, että ne pitää osata piirtää ja sijoittaa sillä tavoin, että pihasta tulee asiakkaan toiveiden mukainen, kustannustehokkaasti toteutettavissa oleva, mittasuhteiltaan järkevä ja kunnossapidollisesti mahdollisimman helppo. Näiden lisäksi erittäin tärkeänä osa-alueena on etenkin viime vuosina tullut se, että meidän pitää ymmärtää tekemisemme vaikutukset monimuotoisuuteen ja kestävään kehitykseen. Meidän tulee pyrkiä siihen, että erilaiset lisäkuormitukset ympäristöä kohtaan jäävät mahdollisimman pieniksi. 

Mikä hyöty pihasuunnittelusta voi olla?

Jos et itse ole alan ammattilainen, voi hyvällä suunnittelulla varmaan alalla kuin alalla säästää toteutusvaiheessa isojakin summia rahaa. Vaikka toki pihan rakentaminen maksaa, mutta virheiltä on helpompi välttyä, eli periaatteessa samalla rahalla saa enemmän. 

Pihasuunnittelija pystyy miettimään asioita esimerkiksi niin, että jos häneen on otettu yhteyttä jo ennen kuin taloa on alettu rakentaa, hän voi määrittää talon pohjilta kaivettaville maamassoille paikan pihalta. Näin ollen säästytään siltä, että kuorma-auto vie maita pois ja talon rakentumisen jälkeen tuo niitä takaisin. Siitä voi jokainen laskea säästyneet kustannukset, jos ajatellaan yksinkertaistaen että kaivinkone maksaa 100 € tunnissa ja kuorma-auto toisen mokoman ja maata liikkuu lähellä olevaan paikkaan ehkä 2 kuormaa eli 30 m3 tunnissa. Ja jos siinä välissä kaivinkone on jouduttu siirtämään kohteesta pois ja sinne takaisin, tulee siirtokustannukset päälle, puhumattakaan siitä, että usein talon ollessa jo paikallaan joudutaan ottamaan kenties pienempi kone paikalle, ja maata liikkuu hitaammin. 

Toinen oleellinen hyöty ajoissa tilatusta pihasuunnitelmasta tulee siinä, että rakennuksen pohjia tehdessä voidaan huomioida myös pihan rakenteiden tarpeet. Esimerkiksi rakennuksen vierelle tuleville kiveyksille saadaan tehtyä parhaassa tapauksessa saumattomat routaeristykset samalla kun rakennuksen routaeristyksiäkin rakennetaan. Niin ikään salaojitukset osataan tehdä kerralla oikein, eikä niitä tarvitse tulla jälkikäteen kaivelemaan (mikä taas on paljon kalliimpaa siinä vaiheessa kun piha on pintaan asti muotoiltu). 

Kustannustehokkaasta pihan rakentamisesta voi lukea lisää täältä: Miten rakennetaan uusi piha kustannustehokkaasti?

Mikäli taas piha aiotaan toteuttaa ammattilaisen avustuksella kokonaan, on mahdollisimman tarkka (ja edelleen toteuttamiskelpoinen) pihasuunnitelma aika ehdoton, jotta vertailukelpoisia tarjouksia on mahdollista saada. Epäjohdonmukaisuudet ja virheet suunnitelmissa joutuu maksamaan yleensä toteutusvaiheessa kalleina lisätöinä. 

 

Jos haluat pihasuunnitelman, luonnoksen tai konsultaatiota, ota meihin yhteyttä tai etsi lähelläsi oleva suunnittelija Maisemasuunnittelijat ry:n sivuilta. 

Onko Sinulla edessä uuden pihan rakentaminen? Rakentamisprosessissa on useita kohtia, jotka kannattaa ottaa huomioon hyvissä ajoin, mielellään jo siinä vaiheessa kun rakennusta suunnitellaan. Tässä n. 17 minuutin minikoulutuksessani saat kuulla tärkeimmät vinkit, millä pääset paremmin hyvään lopputulokseen ja säästät matkan varrella euron jos toisenkin!

Katso lisää